vročina

PASJA VROČINA IN TRENINGI NA PROSTEM

Poletja povsod po svetu so čedalje bolj vroča, pa ne samo poletja, zdi se, da se bomo počasi skuhali v ekonom loncu. In kako hudiča naj potem vadimo na prostem? Sama sicer zelo rada treniram pri visokih temperaturah in celo visoki vlagi, ampak sebe (žal) ne štejem med “normalne”. Rešitev je trening v klimatiziranih prostorih, ampak če prisegaš na treninge zunaj, potem nad tem nasvetom ne boš najbolj navdušena. Visoke temperature naj te ne odvrnejo od vadbe oziroma treninga na prostem. Potrebne so le določene prilagoditve, da v vročih dneh ne izdahnemo ali pa se po koncu poletja pohvalimo s sončarico. Tukaj je nekaj nasvetov, ki ti lahko pridejo prav:

  • Lahka in primerna oblačila! Temperature se nonstop spreminjajo in temu moramo prilagoditi naša trening oblačila. Več oblačil imamo na sebi, več energije porabimo. Poznam sicer tudi primere, ki se zato, da bi porabili več energije med treningom, neprestano oblačijo kot medvedi, vendar sama nisem najbolj navdušena nad tem. Učinkovitejše je, če se oblečeš lahkotno in potem med samim treningom, iztisneš več iz sebe. 
  • Čas je denar! Pregovor, ki vsekakor nima nobene zveze s treningom na vročini, je pa izbira ure treninga v vročih dneh izjemno pomembna. Vsi vemo, katere ure so najbolj vroče. Tiste, za katere nam odsvetujejo, da se zadržujemo na soncu. Tako ti na razpolago ostane bolj zgodnje jutranje vstajanje ali pa večerni trening. Če imaš možnost, preveri bližnji gozd, ali ti nudi dovolj sence in svežine, da lahko opraviš trening tudi v času “prepovedanih” ur.
  • Voda! Ves dan, vsak dan se primerno hidriraj. Ne čakaj na to, da si žejna. Pred, med in po treningu! V vročini že tako izločimo več potu, zato predlagam, da dodaš še kakšen kozarec vode več. O tem, koliko vode potrebuje tvoje telo, se je razpisal Jakob, zapis najdeš tukaj. 
  • Vedno poslušaj svoje telo. In s tem ne mislim, svojih misli, ki ti pravijo, kako zelo si utrujena in, da je kavč najboljša rešitev 😉 Telo nam ne govori brezzveznih stvari, kot na primer mož (sorry dragi :D). Če imaš občutek, da ti je slabo ali da se boš sesedla, potem si precej verjetno pretiravala. Ja, tudi meni se je že zgodilo. Takrat se ustavi. Zadihaj. Vzemi si pavzo. Nadaljuj pa šele, ko se ponovno počutiš 100 % ok. 

Torej, vročina, kje si? Me smo pripravljene, da se spopademo s teboj! Mamo to! 😉

Barbara