FB nasveti zacetnice

NASVETI ZA ZAČETNICE

“Ko sem začela telovaditi, me je bilo tako zelo sram,” mi je zaupala prijateljica dobro leto po tem, ko sem jo prepričal, naj začne bolj redno migat. Začetke vedno spremlja neka neprijetnost in ko se odpraviš na pot bolj zdravega in uspešnejšega življenjskega sloga ni nič drugače. Ja, tudi če je pomešana z navdušenjem in motivacijo, nekaj nelagodja vseeno ostane. Logično, saj se lotevaš stvari, ki jih ne poznaš in vsako spoznavanje nosi s seboj nekaj neznank. Tukaj je nekaj nasvetov, ki si jih velja zapomniti. Verjetno pa bodo dober opomnik tudi za tiste bolj izkušene Vitke Ritke.

1. Nihče v telovadnici se ne ukvarja s tem, koliko kilogramov lahko dvigneš, koliko ponovitev si izvedla in če ti špeh visi čez pajkice. Verjela ali ne, vsi imajo kar precej dela sami s sabo in vsi tudi tisti najbolj “natrenirani” so nekoč bili začetniki. Sam sem vedno navdušen nad novinkami in vesel, da so zbrale pogum in voljo da začnejo.

2. Če ti kaj ne gre, ali česa ne razumeš, vprašaj nekoga, ki se na to spozna. Toliko nas je, ki z veseljem pomagamo. Pozabi na sram, s spraševanjem hitreje prideš do pravih informacij in hitreje napreduješ.

3. Rezultati se ne zgodijo čez noč. Vzemi si čas, razumi, da je to proces in bodi potrpežljiva s sabo in svojim telesom. In ne izgubljaj časa z bližnjicami. Pssst. Ne obstajajo.

4. Naj te ne bo sram, spremljati svoje transformacije. Slikaj se in primerjaj fotografije čez nekaj časa. Slika pove veliko več kot tehtnica.

5. Slika, ki jo ti vidiš v ogledalu še zdaleč ni takšna, kot jo vidijo drugi. Sama si namreč svoj največji kritik.

6. Če se številke na tehtnici niso bistveno spremenile, to še ne pomeni, da nisi napredovala in spremenila svojega telesa. To ni edino merilo uspešnosti, pravzaprav je največkrat celo zelo krivično.

7. Osredotoči se na pravilno izvedbo vaj. Večje obremenitve v kombinaciji s slabo izvedbo prinesejo zgolj težave. Zaradi poškodbe pa gre lahko vnič vse kar si naredila do takrat.

8. Nekaj kar deluje za druge, ni nujno da bo delovalo zate. Si unikat in poišči svojo pot. (Še enkrat preberi drugo točko.)

9. Vedno si zapomni, da življenje ponuja še kaj več, kot samo treninge in prehrano. Že res, da sta to pomembna elementa za zdravo, uspešno in zadovoljno življenje, še zdaleč pa nista edina. Zavedaj se svojih prioritet.

Zase vem, da sem se (pre)dolgo obremenjeval, kaj si drugi mislijo o tem kako treniram in večkrat zato izpustil, ali pa prilagodil trening, da nisem izvajal vaj, ker sem imel izjemno nizke obremenitve v primerjavi z ostalimi. Kateri od nasvetov pa se je tebe najbolj dotaknil?

Jakob