IMG 4539 scaled

JESENSKE DOBROTE

Za tole nadvse okusno jesensko razvajanje pravzaprav ni recepta, ampak zgolj ideja, kaj vse lahko vržeš skupaj v lonec. Zakaj ni recepta, ker je jed nastala povsem spontano, med tem, ko sem praznil hladilnik. Tako kot večina mojih umetnij in preden se spomnim, da bi lahko zapisal koliko je česa, po navadi že vsega zmanjka. 

Tale krožnik jesenskih dobrot je res kul in bo na rit vrgel vsakega, ki mu bo dal priložnost. Se potrudim, da čim bolj natančno povem, kaj vse sem počel in kaj je končalo v loncu.

Kaj je šlo v lonec?

  • Ješprenj.
  • Rdeči riž.
  • Lisičke (lahko uporabiš druge gobe).
  • Maslena buča.
  • Manjša čebula.
  • Korenček.
  • Por.
  • Zelena paprika.
  • Rdeča paprika.
  • Kostanj (najraje kupim že pečenega v vrečki).
  • Sezamovo olje (ali kakšno drugo olje).
  • Sol, poper, rožmarin, timijan, česen v prahu, kurkuma, dimljena paprika v prahu, bučna semena.

Postopek:

  1. V večji lonec sem dal kuhat skupaj ješprenj in rdeči riž, približno pol pol. Rdeči riž ima nekoliko bolj poln okus, ki spominja na kostanj. Njami. Ne pozabi solit vode in nič hudega če skuhaš preveč, v hladilniku bosta žiti ostali kul še 3 dni in jih lahko porabiš še za kaj drugega, v najslabšem primeru vržeš na solato.
  2. Vmes nasekljaš čebulo in jo prepražiš na olju skupaj z pol žličke kurkume, timijanom in rožmarinom. 
  3. Dodaš gobice in počakaš, da začnejo spuščat vodo.
  4. V lonec nato leti še maslena buča, por, zelena paprika in kakšen korenček.
  5. Soliš in popraš, kuhaš še približno 15 -20 minut in ves čas dodajaš malo po malo vode.
  6. Na kaplji olja v ponvici prepražiš kostanj in na trakce narezano rdečo papriko, ter posuješ z dimljeno papriko v prahu in na visokem ognju premetavaš približno 3-4 minute.
  7. Gobicam in ostali zelenjavi dodaš ješpren in riž, premešaš in preveriš slanost.
  8. Postaviš na krožnik in čez streseš rdečo papriko in kostanj.

Upam, da se kdo loti te ideje in jo morda še po svoje dodela. Pa dober tek.

Jakob